Koszerna Kuchnia Cejtel - HamantaszeSpołeczność

27.02.2015
Image Purim już za chwilę, a bez hamantaszy nie będzie tak smaczny jak być powinien. Hamantasze, czyli oznej Haman, czyli uszy Hamana to słodkie trójkątne ciasteczka napełnione makiem. Są także jednym ze składników paczek (miszloach manot), które tradycyjnie przesyłamy sobie nawzajem w Purim. Dlaczego ciasteczka noszą taką nazwę? Legenda głosi, że kiedy prowadzono Hamana na stracenie, "jego plecy były zgarbione, głowa zwieszona, uszy zaś miał oderwane". Zgodnie zaś z inną legendą, Haman nosił trójkątną czapkę. Tak, czy inaczej - są przepyszne.

 








Składniki ciasta:
  • 100g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • cukier puder do posypania ciastek

Nadzienie makowe:
  • 1 szklanka maku grubo zmielonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1-2 otarte skórki cytryny

Wykonanie:

Do dużej miski włożyć masło, dodać cukier i utrzeć na maź. W miseczce wymieszać mleko z jajkiem i solą. Mąkę przesiać do odzielnej miski. Do masła z cukrem dodać jedną trzecią mąki i ucierać aż składniki się połączą. Ucierać dodając po jednej trzeciej pozostałej mąki na przemian z jajkiem wymieszanym z mlekiem, aż do uzyskania konsystencji miękkiego, kruchego ciasta.

Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.

Składniki nadzienia wsadzić do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu przez 10 minut (mniej-więcej), aż mak wchłonie mleko i masa będzie gęsta. Przygotować ciasto , nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto włożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek. Foremką lub szklanką o średnicy 7,5 cm wykroić z ciasta krążki. Pośrodku każdego krążka położyć 1-2 łyżki nadzienia. Unosząc ciasto przy nadzieniu, uformowac trzy rogi (by ciastko miało kształt trójkąta) i lekko docisnąc ciasto do nadzienia, tak, by było widoczne pośrodku ciastka.

Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia i piec 15 minut aż się zarumienią.

Można też zrobić hamantasze z nadzieniem śliwkowym (lub innym, takim jakie lubimy).

Nadzienie śliwkowe:


  • 1 szklanka suszonych śliwek bez pestek
  • gorąca zaparzona herbata lub woda do zalania śliwek
  • 4 łyzki powideł śliwkowych